Eigenlijk is de Alexandertechniek heel eenvoudig. Dat wil nog niet zeggen dat het ook makkelijk in praktijk te brengen is, maar voor de uitleg scheelt het in elk geval wel.
Het komt er op neer dat we zo gebouwd zijn dat we de zwaartekracht kunnen gebruiken om moeiteloos kunststukjes van coordinatie uit te voeren waar geen ander dier in de buurt kan komen en dat ondanks, of nee, dankzij het feit dat we maar op twee benen staan:
Deel 1: De anatomie
Een skelet dat in perfecte balans staat:
Wat zit er in de relatie van de delen van dit skelet dat we moeten weten?
- Het hoofd rust op de wervelkolom met iets meer gewicht aan de voorkant dan de achterkant, waardoor het naar voren wil vallen.
- Daardoor wordt een heel arsenaal aan nek- en rugspieren in werking gezet. De rug heeft 5(!) spierlagen. Daarover later meer.
- De wervelkolom heeft de vorm van een dubbele S, zodat het hoofd, dat 5 of 6 kilo weegt zorgt voor een elastische reactie, zodat dat gewicht moeiteloos gedragen kan worden.
- Het gewicht van de torso wordt door het bekken doorgesluisd door de benen, knieen en enkels naar de voeten, zodat de voetboog het lijf kan dragen zonder dat het iets lijkt te wegen. Mooi toch?